Om oss

Hej!

Välkommen till vårt klassrum på nätet! Kul att just du tittar in här på vår klassrumsblogg. Vi som bygger och använder den här bloggen är 23 nyfikna elever i klass 1 på Backenskolan och våra lärare, Anna-Maria Wennberg och Inger Larsson.

2014 startade våra faddrar den här bloggen och nu när de har börjat i 4:an på Nya Centralskolan tog vi i 1:an över den här bloggen.

Vi använder bloggen på ett medvetet sätt, som producenter och konsumenter, i vårt dagliga lärande i ord, bild och film. Genom att använda oss av en blogg i Webbstjärnan  lär vi oss mer om digitala verktyg och internet och hur vi kan använda bloggen i lärande sammanhang. Vi som är elever i 1:an producerar det som vi har på vår blogg men ibland lägger även våra lärare, Anna-Maria och Inger, in blogginlägg. Tanken är att bloggen även blir en dokumentation av vår skoldag, där vi kan se tillbaka på vårt lärande.

Varje elev använder en iPad i det dagliga arbetet i skolan och genom att blogga ser vi att våra kunskaper och färdigheter om internet och digitala verktyg ökar. Att arbeta med digitala verktyg är ett naturligt redskap i skolan men precis som med allt krävs det övning. Med mottagare världen över, blir lärandet naturligt. Vi övar källkritik i vårt kunskapssökande och vi funderar över säkerhet på nätet. Vi lär oss om upphovsrätt och vi inspireras av varandra och andra klasser som bloggar.

När vi kommenterar tränar vi på att använda oss av ”two stars and a wish”. Med det menar vi att vi tränar på att ge kommentarer som säger två bra saker och även en önskan om utveckling av det vi kommenterar. Då vi gör så här måste vi tänka till när vi läser och våra kommentarer ska vara snälla. Att vara barn idag innebär även ett liv på internet och att lära sig hur vi är mot varandra i den digitala världen, detta är även en del av Backenskolans arbete mot kränkande behandling.

Vi har även en lärportal i vår kommun som heter Edwise, där lägger vi mycket annat, till exempel material inför och efter utvecklingssamtal, Veckobrev för klassen och närvaro. Det är viktigt att veta vad vi vill dela och vad vi vill hålla för oss själva.

Vår blogg och den pedagogiska kopplingen:

LGR11, s.10

Eleven ska i skolan möta respekt för sin person och sitt arbete. Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet och vilja och lust att lära. Sko­lan verkar i en omgivning med många kunskapskällor. Strävan ska vara att skapa de bästa samlade betingelserna för elevernas bildning, tänkande och kunskapsutveckling.

Genom vår blogg tränar och utvecklar vi många av förmågorna som nämns i läroplanen. Bland andra de fem förmågorna ”the big 5”:

  • Analysförmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Förmåga att hantera information
  • Begreppslig förmåga
  • Metakognitiv förmåga

I samtliga delar och ämnen i Läroplanen för grundskolan, Lgr11, finns koppling till digitala verktyg och internet, vilket vi genom klassbloggen övar på ett naturligt sätt genom olika uttryck och mediaformer.

LGR11, s.14

  • kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

LGR11, s 12:

  • kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
  • respekterar andra människors egenvärde,
  • tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

Upphovsrätt:

Allt material på bloggen är gjort av oss själva om inget annat anges. Bilder som vi använder kommer från pixabay där bilderna är licenserade Creative Commons Public Domain CC0.

Vi använder oss av delalika Licens- http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/se/ Du får gärna använda, göra om eller bygga vidare på vårt material så länge som du berättar att det kommer från backenbarnen.se. När du skapar nytt material från vårt, ska detta spridas under samma licens.

Vi deltar i Webbstjärnans tävling och vår motivering för att vi ska vinna är för att vi har så roligt med vår blogg i skolan och vi har kul när vi bloggar tillsammans. Vi lär oss mycket och våra faddrar och föräldrar kan se vad vi lär oss. Vi kommer att ha vår blogg i många år och det kommer att bli häftigt att titta tillbaka och se allt vi har bloggat om. Att jobba med en blogg borde alla få testa!

Hälsningar från Levi, Rasmus, Nime, Vilma, Saga, Moa, Jackie, Edvin, Isabelle, Oscar, Malte, Melker, Thea, Lukas, Keihan, Manar, Sumaya, Amelia, Carl, Boss, Nora, Lucas, Kian, Anna-Maria och Inger.

                      Berätta gärna med en kommentar att du har hälsat på oss!

 

2 reaktioner till “Om oss”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *